Nederlanders willen veilig contactloos betalen

Nederlanders willen veilig contactloos betalen

10-06-2018

Nederlanders vinden contactloos betalen gemakkelijk en ze willen daarmee graag hogere bedragen afrekenen in de winkel. Maar de veiligheid van contactloos betalen is een punt van zorg. De helft van de Nederlandse bevolking wil dat zijn huidige bank betere beveiliging, zoals vingerafdrukherkenning, zo snel mogelijk gaat aanbieden. Ruim een op de tien overweegt zelfs over te stappen naar een andere bank als dat niet gebeurt.

 

Contactloos betalen

Dit leert een onderzoek onder ruim 1.000 Nederlandse consumenten uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Motivaction in opdracht van Zwipe, een technologiebedrijf dat oplossingen voor biometrische authenticatie ontwikkelt die bijzonder weinig stroom verbruiken en geen batterij nodig hebben. Onder andere de creditcardmaatschappij VISA doet op dit moment pilots met deze technologie. De belangrijkste onderzoeksresultaten zijn:

  • Nederlanders maken graag gebruik van contactloos betalen maar willen dat wel veilig doen;
  • ruim acht op de tien Nederlanders wil graag meer dan € 25,- contactloos kunnen betalen;
  • de helft is van mening dat betalen met biometrische beveiliging de toekomst is;
  • de eerste contactloze betaaloplossing zonder batterij met vingerafdrukherkenning voor betaalpassen is gelanceerd.

Sterke beveiliging

“Het onderzoek laat duidelijk zien dat contactloos betalen in Nederland niet meer weg te denken is en populair is onder consumenten. Ook in het jaarverslag van Betaalvereniging Nederland over 2017 valt te lezen dat contactloos betalen sterk toeneemt”, zegt André Løvestam, chief executive officer van Zwipe. “De beveiliging is echter altijd een punt van zorg geweest. Het feit dat je nog steeds een persoonlijk identificatienummer (PIN) moet ingeven bij grotere bedragen doet afbreuk aan het gemak van contactloos betalen. Onze onderneming is de eerste die een innovatieve en veilige oplossing heeft ontwikkeld voor vingerafdrukherkenning op betaalpassen. Banken – die sterker moeten concurreren dan ooit tevoren – kunnen hun klanten zo het beste van twee werelden te bieden: het gemak en de snelheid van contactloos én sterke beveiliging.”

Maximaal bedrag

Sinds 2013 kunnen we in Nederland met onze betaalpas contactloos betalen in de winkel. Niet langer onhandig de pas in de kaartlezer steken en handmatig een PIN invoeren, maar simpelweg even de pas bij de terminal houden. Om de kans op fraude te beperken en zorgen rond de veiligheid van contactloos betalen weg te nemen, kan op dit moment maximaal € 25,- per transactie contactloos worden betaald. Bij een hoger bedrag moet alsnog de persoonlijke code worden ingevoerd. Bij de meeste retailers is het inmiddels mogelijk om contactloos te betalen. 

Vingerafdrukherkenning

Uit het onderzoek komt naar voren dat de meeste Nederlanders (63%) contactloos betalen makkelijk vinden. En een grote meerderheid (83%) wil graag hogere bedragen tot € 100,- contactloos betalen. Tegelijkertijd is ruim 60 procent van de ondervraagden bang voor ‘contactloos zakkenrollen’, terwijl bijna 40 procent meent dat contactloos betalen niet veilig is. De helft (49%) verwacht van zijn huidige bank dat deze contactloos betalen met vingerafdrukherkenning zo snel mogelijk gaat aanbieden.

Bron: CustomerTalk, 10 juni 2018