Milennials verleiden in 3 stappen

Milennials verleiden in 3 stappen

21-11-2018
Frederieke van Leeuwen, Blauw Research

Wat ben ik lekker uitgerust! Ik heb namelijk twee heerlijke weken mogen genieten van tropische zon, zee en strand. En al dat genieten moest ik natuurlijk ook delen met mijn 200 beste vrienden op social media. Want wat niet wordt gedeeld is eigenlijk niet gebeurd, toch? Alhoewel ik graag verkondig dat het aantal likes niet uitmaakt…ben ik daar stiekem toch best gevoelig voor.

Terug van vakantie ben ik begonnen aan een collegereeks consumentenpsychologie. In één van die colleges werd die behoefte aan likes besproken en hoe deze terug te leiden is naar de piramide van Maslow. En dan specifiek de behoefte aan erkenning en waardering. Elke like is een vorm van bevestiging. Dat ondersteunt mijn beeld dat Millennials in de kern niet zoveel verschillen van andere generaties, maar dat we wel op een andere manier invulling geven aan onze behoeftes.

Het college voorzag ook in tips over hoe je Millennials zover krijgt om je selfies te liken of te delen. Had ik dit college maar gevolgd voor mijn vakantie, dat had mij zeker geholpen om dat aantal likes nog wat op te krikken. Wat blijkt? Er zijn drie simpele regels. En als we dan toch lekker generaliseren, kunnen merken deze regels ook toepassen op het beeldgebruik in marketing en communicatie. 

De regels:

  1. Framen: plaats jezelf in midden van de foto en frame jezelf zo in de achtergrond.
  2. Actie in de tent: gebruik een product in plaats van het statisch af te beelden. Bijvoorbeeld foto’s van prachtig opgemaakte borden (ja, ik ben er ook schuldig aan). Drink, eet, leef, geniet! 
  3. Don’t keep it real: leef je uit met filters en effecten. Wat nou #nofilter?!.

En juist die laatste regel viel mij zo op. Want lees ik ook niet overal dat Millennials opzoek zijn naar authenticiteit? Authenticiteit: een modewoord en een allergie voor velen. Tegenwoordig is alles authentiek en daardoor juist niets meer. En wat is eigenlijk authenticiteit? Oorsprong? Natuurlijke materialen? Handgeschreven letters en tekeningen? In ieder geval geen filters en computereffecten. 

Ons Nederlands woordenboek geeft de betekenis ‘echtheid’ aan authenticiteit. Stel jezelf nu de vraag: hoe ziet de echte wereld eruit waarin ik leef? It is al a matter of perspective. Voor mij is dit een maakbare wereld. Een wereld waarin ik mijn vakantiefoto’s van een filtertje voorzie zodat ze er nog net wat jaloersmakender uitzien. Een wereld waarin ik moet lachen om de gekke antwoorden die Siri geeft op al mijn impertinente vragen. Een wereld waarin AI, AR, VR en MR steeds breder worden toegepast. Een wereld die voor een groot deel maakbaar is, maar daarom niet minder echt.

Vraag jezelf eens af of jouw perspectief op de marktingmix aansluit bij het perspectief van de Millennial. Hoe kan je dat beter doen dan hier direct om feedback op te vragen? En daar help ik je weer graag bij! Bijvoorbeeld via een check in de Blauw Millennials community: https://www.blauw.com/nl/millennial-community.

Frederieke van Leeuwen, Blauw Research
Deze website is beveiligd d.m.v. reCAPTCHA. De Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.